Duyuru: 9- Yeraltı Suyu Ölçüm sistemi 13.02.2013 'de Yürürlüğe girecek

 

25.02.2011 Tarihli 6111 Sayılı Torba yasanın 167 sayılı Yeraltı suları Kanunu'nun 10 .Maddesine ilave yapılarak ,yasanın yürülüğe girdiği tarihten itibaren yeni açılan kuyularına "Ölçüm sistemleri takılmadan yeraltı suyu kullanma belgesi verilmeyeceği"ve 127. Maddesinde 167 sayılı Yer altı suları Kanunu'nun Geçici 2. Madddesine ek yapılarak " Bugüne kadar açılmış kuyularada 13.02.2013 tarihine kadar ölçüm sistemi kurulması " gerektiği, aksi taktirde " Kullanma belgelerinin iptal edilerek kuyuların kapatılacağı" hükmü getirilmiştir. Yine Aynı Yasa gereği olarak "DSİ Yeraltısuyu Ölçüm sistemleri Yönetmeliği" hazırlanarak 07.06.2011 tarihinde yürürülüğe girmiştir.

DSİ Bölge müdürlüklerinden konu ile ilgili uyarılarda.Daha Önce Yeraltı Suyu Kullanma Belgesi almış kuyu sahibi firmaların,

13.02.2013 Tarihine kadar Kuyularına " Ön Yüklemeli Su sayacı " taktırmaları ve "Yeraltısuyu Teknik Sorumluları " ( Büro sahibi Jeoloji Mühendisleri) kanalı ile Yeraltısuyu kullanma Belgelerini yenilemeleri gerekmektedir.

Konu ile ilgili olarak Sanayi ve Ticaret odaları Üyelerini bu konuda uyarmış ve Bilgilendirmiştir.Gelen Yazılarda özellikle Sanayi amaçlı açılmış kuyu sahipleri ibaresi koyu ve altı çizgili olarak vurgulanmıştır. Bu yazılardan Sanayide kullanılan su anlaşılmakta , fakat  Yönetmeliği incelediğimizde bu türlü bir ayrım gözükmemektedir.Hatta sulama amaçlı açılan kuyularada aynı sistemin takılması , mevsimsel olarak sökülüp takılması konusunda hükümler içermektedir.

Hayvancılıkta kullanılan  ( Çiftlik, kümes ...vs)  olarak bir ayrım yoktur. Bu nedenle tüm üreticileri bu konuda bilgilendirmek amacıyla bu duyuruyu hazırladık..

 

ERYAŞ

ilgili Yönetmelik için aşagıdaki linki tıklayın..

"DSİ Yeraltısuyu Ölçüm sistemleri Yönetmeliği "

Not: 10.02.2013      Meclisde hazırlanan bir tasarı ile  Yeraltı suyu Ölçüm sistemi uygulaması Ertelenmesi çalışmaları yapılıyor